INDEX
O NAMA
GRAD
PRIVATNI SMJEŠTAJ
PLAZE
DOWNLOADS
KONTAKT
Kvarner - Životinjski svijet

Dupini Cresa i Lošinja

Poznato je: gdje su dupini, tu je more cisto, a takvo je more oko Cresa i Lošinja, koje nastanjuje oko 150 dupina. Zato je akvatorij otoka Cresa i Lošinja proglašen zaštitnim staništem dupina, i to prvi na Sredozemlju. Godine 1987. zapocela je akcija "Adria-Projekt-Delphin" radi zaštite dupina. Organizatori tog projekta nagradeni su medunarodnom nagradom za zaštitu okoliša "Henry Ford". Prijatelji dupina iz cijelog svijeta podupirali su projekt, "usvojivši" pojedine dupine, kojima su dali i imena. Vecina je dupina bila markirana na lednoj peraji, te se mogu identificirati.
www.plavi-svijet.org

Bjeloglavi supovi na otoku Cresu

Ekološki centar "Caput Insulae", koji je 1993. godine osnovan na Cresu u mjestu Beli, brine se dugorocno o zaštiti bjeloglavih supova, jednoj od cetiri razlicite vrste lešinara koji još žive u Europi. Bjeloglavi supovi gnijezde se na strmim liticama, ponekad na visini od samo 10 m iznad mora, gdje ih se vrlo lako može promatrati, ali su time i ugroženi. Znanstvenici iz ekološkog centra obilježavaju mlade ptice, kako bi ih kasnije mogli identificirati. Bjeloglavi supovi primijeceni su i na susjednim otocima.

Smedi medvjed u Gorskom kotaru

Populacija smedeg medvjeda, najvece životinje u Europi, u šumama bogatom Gorskom kotaru, gdje je sacuvan izvorni sastav i mir kao temeljni preduvjet za brloženje medvjedica i donošenje potomstva odgovara kapacitetu staništa. Provedeno je istraživanje telemetrijskim pracenjem kretanja smedeg medvjeda, a uspješno su preseljeni (reintrodukcija) medvjedi uhvaceni u Gorskom kotaru u šume Donje Austrije za obnovu ugroženog tamošnjeg fonda medvjeda.

Škamp

Škamp je najcjenjeniji jadranski rak, svugdje je tražen, ali ne i svugdje prisutan. I u Jadranskom moru stanovnik je tek jednog njegovog dijela. Glavna naselja su mu na dijelu sjevernog, te u uskom podrucju Blitvenice na srednjem Jadranu. Zato ga mnogi nazivaju kvarnerskim rakom. U gospodarskom ribolovu Hrvatske zauzima znacajno mjesto. Lovi se kocom i posebnim vršama, citave godine, danju i nocu, a najbolje u nocima s mjesecinom, kada napušta svoje skrovište u mulju i krece u potragu za hranom. Najveci ulovi ostvaruju se od polovice proljeca do polovice ljeta. Škamp je prava gastronomska delicija i nezaobilazna ponuda svih kvarnerskih restorana.


 SUNCE I MORE

 FLORA I FAUNA

 ŽIVOTINJSKI SVIJET
 NETAKNUTI KVARNER
 JEZERA I RIJEKE
 PLANINE I ŠPILJE
 
IZVOR: KVARNER.HR
 

 

Design: AD Studio © All Rights reserved for Crikvenica.net