INDEX
O NAMA
GRAD
PRIVATNI SMJEŠTAJ
PLAZE
DOWNLOADS
KONTAKT
Netaknuti Kvarner

U Belom na otoku Cresu sjedište je Eko-centra "Caput Insulae", ciji je osnovni zadatak skrb o opstanku ugroženog bjeloglavog supa. Populacija koja se gnijezdi u kolonijama na ovim podrucjima specificna je po tome što su gnijezda na liticama direktno nad morem, dok su drugdje to ptice planina i rijecnih kanjona. Tu je i oformljena poucna eko-staza "Staza Tramuntana I", duga 12 km sa deset glavnih i deset medupostaja koje obilježavaju najvrednije prirodne i kulturno-povijesne lokalitete podrucja.
Vransko jezero na Cresu smatraju fenomenom - to je slatko jezero usred slanog mora: jezero u moru, a izvan njega! Duboko je 74 m, dno mu je više od 61 m ispod morske razine, a razina jezera je 13 m iznad morske. Kako se tu morska i jezerska voda ne pomiješaju, pitanje je ciji odgovor pred geolozima vješto skriva otocno podzemlje.

Centar za održivi razvoj - Ekopark Pernat djeluje vec nekoliko godina na zasebnoj mikroregiji otoka Cresa. Ima za cilj na prostoru mjesta Lubenice i poluotoka Pernat integriranim pristupom provoditi valorizaciju prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeda, ocuvanje autohtonog puckog graditeljstva, revitalizaciju lokalne ekonomije, zaštitu okoliša, primjenu alternativnih izvora energije i brojne druge aktivnosti.
Otok Susak jedinstveni je otok pješcanih naslaga, nataloženih olujnim sjevernim vjetrovima na vapnenacku podlogu u doba kad je Jadran još bio suho tlo. Nekada je gotovo citav otok bio zasaden vinovom lozom, a ta se "dugogodišnja tradicija" i danas dade kušati!

Park prirode planine Ucka svojim se biljnim pokrovom bitno razlikuje od svih ostalih primorskih planina. Šume Ucke pružaju ljeti ugodno osvježenje, a vrhovi nezaboravan vidik.
Nacionalni park Risnjak, na svega 15 km zracne udaljenosti od mora, zauzima 64 km2 planinske površine, i to od masiva Snježnika na zapadu do dijela toka rijeke Kupe, ukljucujuci i njezino izvorište, na sjeveroistoku. Proteže se od tocke na 270 m nadmorske visine do vrha Velikog Risnjaka, visokog 1.528 m. Podno vrha planinarski je dom. U najtoplijim ljetnim danima u Nacionalnom parku Risnjak temperatura je oko 20 C.
Info tel. 051/ 836 133

Vražji prolaz pored Skrada u Gorskom Kotaru, prolaz je stazama i mosticima izmedu strmih stijena, a iznad zapjenjenog planinskog potoka Jaske i slap visok 90 m iznad polušpilje i izvora. Nedaleko, podno sedamdesetak metara visoke stijene, nalazi se Zeleni Vir, snažan izvor u dnu plitke špilje. Niz stijenu se obrušava potok cineci zavjesu od kapljica na ulazu u špilju. Zeleni vir dobio je ime po boji jezerca u špilji.
Kanjon Kamacnik (Vrbovsko) je sutjeska duga gotovo 3 km, s krajolicima, usjecima, stijenama i pecinama povezana pitoresknim mosticima i stazama; pravo nadahnuce za svakog ljubitelja prirode, planinara i ribica. SUNCE I MORE

 FLORA I FAUNA

 ŽIVOTINJSKI SVIJET
 NETAKNUTI KVARNER
 JEZERA I RIJEKE
 PLANINE I ŠPILJE
 
IZVOR: KVARNER.HR
 

 

Design: AD Studio © All Rights reserved for Crikvenica.net